Nebeské kostky

5. 6. 2015 13:09
Rubrika: Nezařazené

Včera večer v posteli po modlitbě začal Venoušek rozebírat dosti teologické skutečnosti. Bylo to nejspíš proto, že se mu nechtělo spát a myslím, že ví, že v těchto záležitostech ho nebudu odbývat, aby už dal konečně pokoj a zavřel oči ;-). Mám však i jisté podezření, že na něj má vliv tatínek, jehož uspávací pohádky začínají celkem nevinně a končí hluboce duchovně-teologickými myšlenkami. U těchto pohádek se totiž nádherně usíná, a ať se na mě teologové nezlobí, nic jiného se při nich ani dělat nedá. Moje pohádky Vendu nikdy neuspí, mě v nich vždycky doplňuje a pravidelně mě v jejich průběhu budí.

No a včera začal Venda řešit to, že „když ho má teda Pán Bůh tak rád, tak že Venda umře a půjde k Němu do nebe. Zítra nebo v sobotu. Půjde tam s ním máma, protože jsme doma pořád sami, protože táta nemá pořád čas, pořád se učí na Palackého. Pán Ježíš že má nové kostky, se kterýma si bude s Vendou hrát.“

A dnes při procházce, když jsme se vyhýbali na úzké cestě kamionu, jsem poznamenala, že musíme jít ke kraji, jinak by nás mohl ten kamion přejet. A Venda na to, „že by umřel a šel za tím Pánem Bohem, přece“.

 

Lehce mě zamrazilo, protože slyšet, jak dítě mluví s jistotou o své zítřejší či sobotní smrti (připomínám, že neumí dny v týdnu a že jen náhodou měla být pozítří sobota; navíc si nebe představoval jako bezva návštěvu u Pána Ježíše s návratem domů k večeři), není moc příjemné.

Ale spíš jsem se musela zamyslet nad tím, jaké představy mají děti o Bohu Otci a jeho Synu. Nejprve mě napadlo, že to je skutečně dětinské, myslet si, že si s ním bude Pán Ježíš hrát v nebi s novými kostkami a že je Vendovi půjčí. Ale pak jsem si řekla, proč ne. Co my víme o nebi... „Ani oko nevidělo, ani ucho neslyšelo…“

Co my víme, jak tam budou děti svůj posmrtný život prožívat. Proč by si tam nemohl Pán Ježíš s nimi opravdu hrát. A co my víme, zda naše dospělácké představy o nebi nezní Bohu ještě víc nepatřičně, než někdy dětské představy nám. Možná jsou ty děti představě o nebi dokonce blíž než my.

A měli bychom se od nich učit čiré radosti z toho, že je má Pán Bůh tolik rád a že se na ně v nebi těší. Nechme stranou to, že si neuvědomují okolnosti. Protože v nebi to teprve bude paráda. S kamarádem Pánem Ježíšem, novými kostkami a novým životem.

Zobrazeno 1826×

Komentáře

Eliška88

To je skvělé.... Já si myslím, že tam jsou rozhodně nové kostky a Pán Ježíš je kamarád:-). Ráda bych si poslechla teologicko-filozofické pohádky, když tak dobře zabírají, abych se mohla inspirovat:-).

LidiLidi

Mám dojem, že to jsou přesně ty skutečnosti, které měl Ježíš na mysli když říkal - nebudete-li jako děti, nevejdete do Božího království.
S jakou samozřejmostí to dítě počítá s jeho přítomností a vůbec mu nepřijde divné a pochybné, že jej nikdy nevidělo. S jakou samozřejmostí vnímá to, že po smrti se s ním setká. A s jakou samozřejmostí vnímá smrt. Není to nic, čeho bychom se měli děsit, ale s čím bychom měli naplno žít, počítat a těšit se na to, být připraveni.
Díky za to.

MarjánkaN

LidiLidi: Úplně souhlasím. Jinak myslím, že právě ta poslední tvoje slova jsou zásadní - být připraveni. Dítě je připraveno přirozeně. Dospělý má velkou šanci projít si nejdříve očistcem a myslím, že asi proto ho to nenechává klidným. A navíc se, myslím, bojí i okolností, co bude po jeho smrti např.s jeho rodinou a jak těžká by to byla zkouška, kdyby odešel někdo jemu velmi blízký. Já osobně mám pořád málo důvěry a připravena rozhodně nejsem :-(.

MarjánkaN

Eliška88: Ráda bych ti uvedla příklad oněch teologických závěrů, bohužel je nedokážu ani interpretovat ;-). Naposledy to, myslím bylo něco o tom, jak příšel zemřelý dudlík do nebe a setkal se s Pánem Bohem, Pannou Marií, anděly, svatými apod., a proto už nemůže být s Vendou na zemi ;-).

Václav Plíhal

Pokud víme, "Bůh nehraje v kostky". Nicméně možná už pánové probírali i kvantovou fyziku :-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio